Pistonlu Kompresör Tamiri - An Overview
Pistonlu Kompresör Tamiri - An Overview
Blog Article
Tüm hava kurutucularımız en yüksek enerji verimliliği sağlayacak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde tasarlanmıştır.
Beklenmeyen şekilde kompresör arıza komplikasyonları oluştuğunda ise konunun uzmanı olan alanında eğitimli ve donanımlı kompresör tamir elemanı size yardımcı olacaktır.
Arıza sebeplerinden bir diğeri de manyetik şalter ile elektrik panosu takılırken yapılan yanlışlardır. Pistonlu kompresör tamiri gerektiren bu hususların oluşmaması için su tahliye adımlarının aksatılmaması, yağ miktarının düzenli şekilde kontrol edilmesi, temizlik uygulamalarının sıklıkla yapılması ve aralıklı çalışma prensibine özen gösterilmesi gerekir.
Havadan havaya ve havadan soğutucu gaza ısı değişimi sağlayan çift kademeli eşanjör sistemi ile tasarruf sağlar.
Kısa vidalı kompresör nedir sorunun cevabı: tazyiklı hava elde etmek amacı ile kullanılan kompresör çeşididir. Başka kompresör çeşitlerine bakılırsa bir piston ya da benzeri bir donanım kullanılamaz.
Eğer işletme içinde yer yoksa, dar bir alanda yerleştirilecek ise havalandırma için uygun kurallar sağlanmalıdır.
Daha fazla bilgi için uzmanlarımıza danışın Basınçlı hava sistemlerinde su yoğuşması işletme masraflarını artworkırır.
Kompresör modeli her ne olursa olsun bakım faaliyetlerine başlamadan önce elektrikli makinelerde akımın kesilmesi, yakıtla çalışan mekanizmaların ise kapalı konuma getirilmesi şarttır.
This website is utilizing a stability assistance to guard alone from on the internet assaults. The action you only performed activated the security Resolution. There are numerous steps that may induce this block such as distributing a specific phrase or phrase, a SQL command or malformed facts.
You are able to e-mail the location operator to let them know you had buraya tıklayın been blocked. Remember to include things like Anything you were carrying out when this site arrived up and the Cloudflare Ray ID found at the bottom daha fazla oku of this website page.
Emme ve basma basıncında veya debi miktarında herhangi bir değişiklik gözükürse, bu durum işletmede bir burada hata olduğunun da işareti olabilmektedir. Kompresörün çalışma durumu aynı devam etse bile basılan gaz sıcaklığında artworkış ya da burada emme basma subaplarında farklılık gözükebilir. Böyle durumlarda elle kontrol edilerek arıza tespit edilebilir. Kompresörlerde yağlama yağı fifty ile 65 derece olmalıdır. Sıcaklık bu derecelerin dışına çıktığında soğutucu iyi çalışmakta ya da yağ pompası yeterli düzeni sağlayamamaktadır. Basınç, sıcaklık ve debi değişimleri sorun olarak ele alınıp çözümlenme gerektirebilir. Gerekli tedbirler alınmalı ve kontrol edilerek çözülmelidir. Örneğin yağlama basıncı düşmüşse filtre tıkanmış olabilir ya da yatakların aşınması yağ basıncının düşmesine neden olabilir. Yağlama borularının giriş noktalarında bulunan valfler tıkanabilir. Silindir soğutma suyu sıcaklığında gözlenen değişikliklerde soğutma suyu sistemi kontrol edilmelidir. Kompresörde sıkıştırma oranı artarsa basma gazı sıcaklığı da artmaktadır.
Ayrıca panel filtre, seperatör, emiş grubu tamir takımı ve vida rulman tamir takımı gibi parçalarda değişim gerekiyorsa sorun meydana gelen ya da ilerleyen zamanlarda trouble oluşturacak parçaların değişimleri yapılır.
Ayrıca, servis sağlayıcının hızlı bir şekilde ulaşılabilir olması, cihazların daha kısa sürede tamir edilmesine katkı sağlar.
Bu sorun, genellikle buraya tıklayın conta veya sızdırmazlık elemanlarının aşınması, gevşemiş bağlantılar veya hatalı montajdan kaynaklanır. Düzenli bakım ve kontroller bu tür sızıntıların erken tespit edilmesini sağlar.
Aşırı Isınma: Vidalı kompresörlerin aşırı ısınması, performans kaybına ve ciddi hasarlara yol açabilir. Aşırı ısınmanın yaygın belirtileri arasında çalışma sırasında yüksek sıcaklıklar ve kompresörün otomatik olarak durması yer alır.